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  1. 紀要
  2. 食文化学部紀要
  3. 11

調理師養成施設における食育授業のシラバス検討

https://doi.org/10.20832/0002000022
https://doi.org/10.20832/0002000022
b6f4105d-8097-4e56-8bd2-c0ee220843fa
名前 / ファイル ライセンス アクション
syoku_011_001.pdf syoku_011_001.pdf
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2024-03-22
タイトル
タイトル 調理師養成施設における食育授業のシラバス検討
言語 ja
タイトル
タイトル Examination of a syllabus for dietary education classes at a culinary training facility
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 ja
主題 食育
キーワード
言語 ja
主題 歯科教育
キーワード
言語 ja
主題 シラバス
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ID登録
ID登録 10.20832/0002000022
ID登録タイプ JaLC
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
著者 小鶴, 祥子

× 小鶴, 祥子

ja 小鶴, 祥子

en KODURU, Sachiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 梅花女子大学食文化学科は、4 年生の調理師養成施設校である。調理師養成施設の基本科目である規定教育内容の食生活と健康の分野(90 時間)は、食育(30 時間)、公衆衛生学Ⅰ(30 時間)・公衆衛生学Ⅱ(30 時間)の科目で実施している。著者は、1 年生の食育の科目を担当しているが、使用しているテキストには、歯科教育の記載が非常に少ない。そこで、学生に歯についてのアンケートを実施し、授業内で取り組むべき歯科教育の内容を検討した。結果から、学生の口腔ケアに関する知識、行動が低いことが明らかとなった。歯科教育の時間に1 コマを当て、内容に3 つの柱を入れることとした。
言語 ja
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The Department of Food Culture at Baika Woman’s University is a fourth-year culinary training facility. The basic subjects of the culinary training facility, Dietary Habits, and Health (90 hours) which are basic subjects of the culinary training facility, are carried out as subjects under Dietary Education (30 hours), Public Health Ⅰ(30 hours), and Public Health Ⅱ(30 hours). The author is in charge of a first-year dietary education subject, but very few references to dental education are in the textbook used. Therefore, we conducted a questionnaire about teeth for students and examined the content of dental education that should be addressed in class. The results revealed that the students ‘knowledge and behavior regarding oral care were low. I decided to devote one class to dental education and include three pillars in the content.
言語 en
書誌情報 ja : 梅花女子大学食文化学部紀要
en : Baika Women’s University Research Bulletin-Faculty of Food Culture

号 11, p. 1-8, ページ数 8, 発行日 2024-03-20
出版者
出版者 梅花女子大学食文化学部
言語 ja
出版地
言語 ja
値 茨木 (大阪府)
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 24320455
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12749693
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
見出し
大見出し 食文化学科
小見出し 学術論文
言語 ja
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Ver.1 2024-03-08 00:55:56.663306
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